Nytt objektiv/mtb.


I lördags fyllde jag år och fick ett nytt objektiv av Pär. Detta ska jag prova på imorgon. Det gäller att passa på medan löven sitter kvar och innan jag trimmar Penny. Tycker hon är så mycket finare i sina vildvuxna, lurviga öron
 
 
 





Idag har vi dragtränat. Efter uppvärmning så fick det bli en ny runda på 3 km, en riktigt rolig runda som innehöll många utmanande backar, kurvor, korsningar samt en massa orienterande skolbarn haha. Men bra gick det! Penny drog riktigt fint hela rundan och omkörningarna gick också helt ok. Eftersom vi är lite nybörjare så kortar jag alltid ner draglinan och saktar ner tempot innan vi passerar andra och jag uppmuntrar henne massor till att springa frammåt då vi kommit förbi. Eftersom hon gillar att vara först i alla lägen så har inte detta blivit något stort problem med henne. Efter rundan avslutade vi som vanligt med nedvarvning och en halvliter vatten för Penny vid bilen. 
 
Imorgon tänkte jag köra ännu ett pass (gäller att passa på då man är ledig.) Då ska jag minsann komma ihåg att ta med GoPro-kameran och fästa den i styret, så kanske ni får se hur det går för oss. Kan vara kul att se själv också efteråt!

Nybörjarutbildning i barmark- och vinterdrag i Strängnäs.

Imorse satt jag och läste i det nya nummret av brukshunden och hittade en annons om en nybörjarutbildning i drag. Gissa om jag blev intresserad?? Det är en bilfärd på ca 4,5 timmer här i från, men det kan det absolut vara värt. Ska absolut tänka på saken!! Någon läsare som ska dit kanske?
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hundens dag/två vintertäcken rikare.

back on track.
 
 
 
Hurtta.
 
 
Ni har väl inte missat att det var hundens dag i helgen? Det firade jag och Penny på hundbiten, en affär fylld med massa bra hundgrejer nere i stan. De hade flera bra erbjudanden, ett av dem var 30% rabatt på alla hundtäcken. Jag fyndade då ett back on track täcke (som jag så länge tjatat om) och ett hurtta vintertäcke. Anledningen till att det fick bli två var först och främst priset och så har de även lite olika egenskapen och kan användas vid olika tillfällen. Back on track täcket är tunnare och är endast vattenavvisande, men bra före, under och efter träning. Hurttas täcke är betydligt varmare med mer fodring, det är även vatten och vindtätt och klarar därför tuffare förhållanden. Detta täcket blir bra för de riktigt kalla dagarna.
Betalade just över 800:- för båda täckena. Riktigt bra då bara b.o.t-täcket kostar kring 700:- ordinarie pris.
 
Som jag sa tidigarre så är jag sugen på att få täckena broderade med Pennys namn. Ska försöka leta upp något broderi på nätet och se om det går att fixa:) Lite roligare med personlig brodyr!
 

Gårdagens dragträning.


Igår blev det en lite längre tur med cykeln än tidigare. Vi körde en 4 km runda med flera uppför och nedförsbackar. Penny höll farten hela rundan och jag är såå stolt över min lilla draghund. Hon är ju varken en vorste eller alaskan malamute, men dra kan hon ändå! Hon älskar det verkligen, och jag tycker själv att det är bland det roligaste man kan göra med sin hund. Jag rekommenderar det starkt! 

Världens bästa Penny!

 
Efter världens stressigaste eftermiddag, då jag jobbat till 18, ätit och bytt om i bilen, anlände jag precis i tid till agilitykursen 18.30. Och all denna stress för att hinna dit var såå värt det!! Ikväll gick det så underbart bra för oss. Inte en enda smitning från Pennys sida och det är jag oerhört nöjd över. Jag hade stenkoll på henne och hon fick aldrig chansen att smita efter hinderkombinationerna. Hon fokuserar så länge vi kör banan, men släpper man koncentrationen från henne en endaste sekund efteråt, så har hon hittat något annat roligare och sticker. Men som sagt, idag fick hon inte chansen och jag slapp då skämmas haha. 
 
 
Ikväll har vi tränat på dessa fem moment:
 
 
Box-träning.
Denna övning gick ut på att ställa 4 hopphinder i form av en fyrkant, ett hinder för varje sida och lite mellanrum mellan varje hinder så hunden kan springa i mellan. Med denna övning får man öva på att ta hinder från olika håll och vinklar. Superbra övning om ni frågar mig! Man får både träna snabbhet och handling.
 
Cirkelbana. (det finns något fint ord för detta men minns ej vad)
En cirkulär bana som bestod av en lång tunnel-däcket-en till lång tunnel-ett hopphinder. Man kan börja vart man vill och sluta vart man vill, köra halvvarv, helvarv, tvåvarv, två-tre hinder i följd och så vidare. Superkul och enkelt.
 
Slalom.
Idag tränade vi ett slalom på 8 pinnar. Som vanligt började vi med en båge vid varje pinne, sedan plockade vi bort en båge, två bågar och tillslut hade vi plockat bort tre bågar på mitten och hade då en båge på ena sidans början och två på den andra sidan. Detta gick över förväntan och Penny har nu verkligen förstått vad detta går ut på. Nästa gång ska vi plocka bort ännu en båge!
 
Gungbrädan.
Idag var det första gången vi någonsin tränade på detta moment. Vi tog det lugnt och lät Penny kliva upp på brädan. När hon tagot sig över till den högsta punkten så fick hon stanna kvar medan hon blev matat med godis och fick massor av beröm, samtidigt som jag och ledaren hjälptes åt att fälla över brädan till marken. Detta gick superbra! Full fart upp till högasta punkt och sedan stod hon helt stilla till brädan vinklats över och då klev hon glatt av. Vi tränade endast med hjälp vid nedfarterna och det kändes bäst så. Blir hundarna skrämda av gungbrädan i början, så kan det bli svårt senare under träningen.
 
Balansbommen.
Eftersom targetträningen vid nedfarterna har gett noll resultat för oss, så har jag idag börjat med en annan taktik för kontaktfälten. I och med att Penny är en väldigt taggad hund med mycket fart så känner jag att jag måste lugna henne och få full kontroll vid dessa moment.Targeten gjorde henne bara mer stressad.
 
Vid kontaktfälten har jag därför bestämt att jag tänker träna in att stanna henne och ge ett fri kommando. Jag vet att man kan förlora dyrbara sekunder på att stanna henne, men jag kan verkligen inte hitta något bättre alternativ just nu. I slutändan så tror jag att vi kommer kunna tjäna på detta ändå. På detta sätt kan hon inte missa kontaktfälten i alla fall. 
 
 
 
Så såg kvällens träning alltså ut! Superkul verkligen. Nästa vecka har vi uppehåll, även nästkommande vecka. Vi beslutade oss dock ikväll för att ändå träna tillsammans dessa två veckor, men då utan ledare. Bäst att passa på innan snö och kyla kommer!
 
 
 
 

Nytt från Hurtta.

Idag åkte vi till djurkompaniet och köpte en ny sele  och koppel till Penny. Vi kommer använda selen vid långpromenader och vid löp- & cykelturer. Selen fick bli en i y-modell eftersom den satt som en smäck på henne. Både selen och kopplet har reflexer, vilket kan vara bra nu när det börjar bli mörkt ute. Eftersom jag bara har ett läderkoppel så behövdes ett till, ett som är bättre i exempelvis regn. Har även märkt att hennes läderkoppel blir svårt att hitta igen ute på agilityplanen på onsdagskvällarna, jag lägger det alltid lite överallt och sen hittar jag inte igen det i gräset. Förhoppningsvis hjälper den rosa färgen och reflexerna till:)
 
Efter vårt besök på djuraffären åkte vi till bastasjö och sprang en runda med de nya inköpen på! 4km på 20 minuter. Lika nöjd med farten som med inköpen! Selen satt som gjutet och kopplet var i lagom längd för löpning (180cm).
 
 
jag springer ju oftast med Penny lös, men ibland är det bra träning med koppel också. Speciellt om man inte har tillgång till skogen alla dagar.

Det finns inga dåliga väder när man är hundägare.

 
Ikväll, efter middagen blev jag så himla rastlös. Det hade varit dåligt väder hela dagen och vi hade inte gjort något speciellt alls. Därför hoppade jag i regnstället, lastade cykeln på bilen och körde iväg till vämöleden och elljusspåren. I Regn och kyla, strax innan skymning selade jag Penny och så körde vi en runda på 2,1 km. Jättefint tempo hela vägen! Så jäkla kul! Ångrar inte en sekund att jag satte kvar i den varma, sköna soffan framför tvn. Detta är ju så mycket roligare.
 
 
 

Längtan efter snö♥

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Promenaden vid Bastasjö.

 

Dragmorgon.

 
I morse lastade jag cykeln på bilen och åkte till Bastasjö med Penny för lite dragträning. På vägen dit stannade vi på djuraffären för att prova ut ett back on track täcke. Och vilken tur att vi gjorde det! Hon hade inte alls den storlek jag trott efter jag mätt hennes rygglängd. Ett täcke på 52 cm var för stort och därför borde ett täcke på 49cm sitta perfekt (de hade inte inne dem just nu). Jag får ta och klicka hem ett snart då det börjar bli kyligt på kvällarna. Perfekt att dra på i pauserna på agilitykursen, så hon inte blir kall i bilen.
 
Dragträningen med cykel gick strålande, endast ett trassel i cykeldäcket som vi lyckades lösa ganska bra ändå. Borde köpa mig ett dragfäste för att förhindra detta, men de är ju så jääääkla dyra (675;-). Idag körde vi en runda på 2.2 km, en lämplig runda att starta med. Penny höll bra fart hela vägen, speciellt då vi hade två löpare framför oss. Då kom "jag ska vara först-instinkten" fram och då gick det undan. Omkörningarna gick även bra, så jag är riktigt nöjd över vårt första dragpass vi gjort på ett tag.
 
 
 
 
Efter dragpasset varvade vi ner med en timmes promenad. Som ni ser på bilden nedan från min runkeeper så virrade bort oss rejält där ett tag.Haha! Detta var djupt inne i de (för mig) främmande skogarna, någonstans vid Bastusjö. Detta var första gången vi har gått/cyklat kring intill denna sjö, i detta område, och det var så fint och perfekt för oss! Vi cyklade efter en bred och fin stig och promenaden tog vi efter en vandringsled som var lite mer utmanande med snirkliga, smala stigar.
 
 
 
 
 
 

HD-röntgen resultat.

 
 
Är så jäkla glad! A-höfter, guuuud va skönt! Var riktigt nervöst att öppna kuvertet och fick till min glädje se ett underbart och egentligen ganska väntat resultat. Nu är det bara att köra på med gott samvete!
 
 
Imorgon är jag ledig. I veckan har jag jobbat mördarpass, bland annat 14 och 10 timmars pass. Imorgon ska jag därför lägga fullt fokus på Penny som har haft en ganska så lugn vecka med husse, vi har alltså lite att ta igen. Tanken för morgondagen är att slänga upp cykeln på cykelhållaren och köra iväg till något cykelvänligt ställe och köra drag med Penny. Vi kommer satsa på korta sträckor med sele och lina för att hålla henne fokuserad på sin uppgift och sedan låta henne springa löst vid cykeln för att jobba upp flåset. Nu har det äntligen börjat bli lite kyligare och åldern på Penny är också inne för att starta upp draget lite mer seriöst. Är så sinnesjukt taggad haha!!
 
Imorgon tänker jag även lägga in ett lydnadspass. Det behövs!!! Det blir lite för mycket latjo-lajban med alla fartiga aktiviteter och jag känner att vi absolut måste jobba på den lite mer tråkiga/långsamma lydnadsdelen också. Eller tråkiga borde jag väl inte säga, det är faktiskt riktigt kul när det går bra. Nyttigt är det fram för allt. Det som står högst upp på listan är linföring. Apporteringen borde vi också träna på. Det enda jag känner med dessa två moment är att jag inte vet hur jag ska ta mig till för att få dem att fungera som jag vill. I linföringen/fritt följ så får jag bara inte den kontakt jag vill ha med Penny. Hon tycker inte alls att det är kul och jag vet inte hur jag ska få hennes fulla uppmärksamhet och hur jag ska få henne att vilja vara klistrad vid mitt vänstra ben. Med apporteringen så har jag problem med hur jag ska få Penny att förstå att man ska hålla i apporten till jag säger loss. Hon är duktig på att hämta apporter när jag kastar dem, men hon släpper den alldelens för tidigt då hon ska överlämna den till mig. Och som i lydnadsklass 1, då hon bara ska hålla i den på kommando så ligger vi flera steg efter. Hon kan ta den i munnen när jag håller fram den, men släpper den innan jag hunnit blinka. Försöker att köra med klicker, men det går bara inte. Jag tror det är därför jag har lagt lydnaden lite på hyllan ett tag, jag vet bara inte hur jag ska lära in vissa moment och Penny tycker inte att det är särskilt kul heller. Men tränar man nog mycket, med rätt inlärningsteknik så kanske vi båda kan tycka att det är riktigt kul. Jag hoppas då det!
 
Nå väl! Det var lite om HD-röntgen och om morgondagens planer. Hej så länge! Kom gärna med förslag på mina lydnadsproblem!:)

P.S

filmklippet jag la ut igår fungerat att titta på nu. Insåg att jag hade ställt in den på privat, men har ändrat så alla kan se den nu:)

Agilityträning/bana/videoklipp.

 
 
Slalomträningen går frammåt, vi körde även en liten bana på det. Två raksträckor och en tunnel som binder dem samman, nog simpelt för min lilla skrutt.

Ett besök på Karlskrona djurklinik.

 En lite groggy Penny.
 
 
 
Idag har det hänt spännande grejer! Vi har nämligen varit på djurkliniken för att röntga Pennys höfter och vaccinera henne. Först fick Penny en spruta med lugnande, plegicil valde vi att ge henne, och sedan fick vi sitta inne i ett rum för att låta det verka. Från att vara helt uppe i varv till att ligga och vila på golvet, det tog inte många minuter det. Själva röntgningen var lite spännande och skrämmande för både mig och vovven. Jag hade faktiskt ingen aning hur detta skulle ske och fick då lära mig att hundarna ska ligga på rygg i en slags ställning som stabiliserar dem. När jag och veterinären kämpat och fått henne på plats (detta gjordes inte utan motstånd från Pennys sida, även om hon var redigt vimmelkantig) så fick jag sträcka ut armbågar, medan veterinären sträckte ut höfterna och såg till att de var så raka som möjligt. Detta tyckte inte Penny om det minsta och blev så stressad att hon faktiskt kissade ner sig. Som tur var blev hon tryggare efter ett tag, då jag klappade, kliade och pratade lugnt med henne, och vi kunde tillslut få en bra bild. Veterinären tyckte att plåtarna såg bra ut och att hon hade fina höfter, men det kommer ju givetvis ta ett tag innan jag får något riktigt besked och plåtarna har blivit avlästa av skk. Håller tummar och tår på bra besked.
 
Efter röntgen fick hon även den lilla sprutan med vaccinet.
 
Resten av dagen har den lilla fått tagit det så lungt som man bara kan. Hon har sovit precis hela dagen och börjar nu vid tio-tiden vakna till liv. Så passande då... Hon var riktigt yr i bollen efter sprutan med lugnande och det har nog suttit i mer eller mindre hela dagen.
 
 
Skönt att ha fått detta gjort i alla fall! Ännu en viktig etapp i hundlivet är avbockad.

Regn, rusk och agility.

1.Jag och Penny har matchat i regnet idag  2.En liten vovve som inte ville vistas i regnet 3.Det nya nummret av hundsport, som denna gång presenterade welshen. Kul!
 
 
Ikväll har vi varit på agilitykurs! Jag hade på mig mina nya skor och jag är supernöjd verkligen. Det duggade hela kvällen och var riktigt blött i gräset, ändå var mina fötter helt torra när jag kom hem. Gore-tex är grejer det! Blev ingen vurpa heller, man fick bra grepp med dessa skor påsnörda.
 
Träningen gick jättebra. Idag tränade vi på balansbommen, långhoppet och däcket. Självklart nötte vi även på de "gamla" hindren. Hindrerna var inga problem för Penny, skulle dock vilja minska farten lite vid nedfarten av balansbommen då hon lätt missar targeten när hon kommer flygandes. Så vi ska träna mycket på nedfarterna och att kunna ta dem i ett lite lugnare tempo så det inte blir slarv. Tempot kan man jobba upp senare. Långhoppet och däcket gick felfritt.
 
Som vanligt tränar vi alltid väldigt mycket på slalomet, då detta är det mest tidskrävande hindret i agilityn. Idag tog vi stora framsteg!! Vi körde ett slalom på 8 pinnar och började med en båge vid varje pinne. Eftersom allt flöt på så himla bra, med så pass bra fart, så plockade vi tillslut bort två bågar i mitten av slalomet. Och OM det gick över förväntan! Felfritt varje gång och med riktigt bra tryck frammåt. ASBRA!!! Är så nöjd att det går så pass snabbt frammåt. Till och med ledarna blev övveraskade över hur bra det gick. Jag fick höra att jag hade en smart och lättlärd hund med mycket fart, och vad mer kan man önska än just det i en agilityvovve? 
 
Så, då har jag fått skryta lite. Nu till det jag däremot inte alls är nöjd över, något man till och med får skämmas lite över. Idag var Penny en liten smitare! Jag vet inte hur många gånger hon smet iväg i ett jäkla tempo mot de andra hundarna i gruppen. En gång blev det även lite "fight" över en pipleksak. Jag får sån panik när detta händer. Penny kan verkligen inte dela med sig med leksaker och mat och det går inte att få någon som helst kontakt med henne när detta händer. Det låter så hemskt när två hundar börjar bråka och jag blir alltid så himla rädd! Huvva. Nå väl, jag kan väl tycka att det kanske inte är det optimala att ha med sig en pipleksak på kurs heller. Det är inte lätt att hålla Penny fokuserad när en annan står och piper med en leksak som en galning....
 
Nåja.
Störningsträning, störningsträning och åter igen, störningsträning!! Vi kan bli bättre!
 
 
 
 
 
 
 
 

Salomon viaggio Mid GTX.


Jag har funderat ett tag nu på nya rejäla skor/kängor för mina och Pennys alla skogspromenader. Jag har ett par riktigt bra fjällvandringskängor från haglöfs, men de känns lite för klumpiga och varma just nu. Jag ville ha ett par som jag kan använda året runt i princip och håller mina fötter torra, varma och har bra sula med riktigt bra grepp! Jag har kikat lite på kängor av modellen Craig från haglöfs tidigare, men idag då jag åkte till team sportia kom jag istället hem med ett par salomon viaggio Mid GTX. De är mycket smalare över foten, lite högre och satt helt enkelt som gjutet på mina beniga fötter. Dessa ska mina fötter få bo i den närmaste framtiden. Perfekt att inhandla dem idag då regnet öser ner och då vi ska åka och träna agility på några timmar. Förhoppningsvis gör den grov-mönstrade sulan att jag slipper halka omkring på gräset! Återkommer med recension. Så här lyder den i butikerna:
 
 
"Vattentät halvlåg känga med grymt grepp i sulan!

Salomons Viaggio kombinerar smidigheten hos en gymnastiksko med ett lite högre skaft som skyddar mot grus och grenar. Den vattentäta kängan med Gore-Tex membran är perfekt som en enklare vandringskänga eller mer skyddande vardagssko. Kängan har Salomons Contagrip yttersula med väldefinierat mönster som ger bra grepp i terräng och dämpning i EVA håller komforten hela dagen. Den urtagbara Ortholite-fotbädden går vid behov att byta ut mot egna inlägg."
 

På agilitybanan.

 Dagens lilla bana.
 
 
Idag har Penny haft en drömdag! På morgonen mötte vi upp Sara och tog en timmes lång promenad i skogen, superhärligt i det fina höstvädret. Extra kul med sällskap tycker vi båda!
Efter att ha laddat upp lite energi i form av mat efter vår promenad, så åkte vi vidare till klubben. Agilityträning stod på schemat. Idag tränade vi på nedfarter med target samt banan ni ser på bilden. Nötte även slalomet lite extra, 6 pinnar och plockade bort hjälpbågarna eftersom. Inga problem att bara ha en båge vid varje pinne! Jäkligt bra fart i slalomet nu!
Ikväll blev det ingen vila och ingen ro heller! Vi tog nämligen cykeln till Sara och Kalle för att titta på lite fotboll med massa folk. Penny var jätteduktig och travade så fint vid cykeln, den korta biten vi skulle. Och framme hos Sara och Kalle fick hon en massa uppmärksamhem av allt folk. Från den ena till den gick hon och blev kliad och pussad. DÄR trivdes hon minsann:)
 
Nu sussar hon så gott på golvet medan vi tvåbenta tittar på idol. Underbar och bra ledig dag med den bästa hunden i världen♥
 

Agilityträning videoklipp.

 

Liten blir stor.

I veckan har min ettåring fått börja äta vuxenfoder. Jag hade kvar halva säcken med juniorfoder och har nu spätt ut den med adultfodret, ungerfär 50/50. Och om hon gillar det nya! De stora bitarna sorteras och äts upp direkt matskålen träffar marken!
 

Grattis på ettårsdagen finaste bästa Penny❤

 
Tänk att du redan är ett år gammal. När jag hämtade dig för tio månader sedan vägde du 4kilo och sov så sött på handbromsen mellan våra bilsäten på vägen hem. Så liten! Nu är du inte längre valp till ålder, om än i sättet! Jag är glad att kissa inne- och bita i allt och alla-tiderna är över, men något mycket äldre behöver du väl inte bli? För jag vill alltid ha dig här hos mig❤ grattis penny!
 

Solnedgång.

 
 
 
 
Ikväll fick jag och Penny med oss mannen i huset på promenad. Det händer inte ofta kan jag lova! Jättehärligt var det ute, med fin solnedgång och höstfrisk luft. Älska höst!

Snart fyller jag och Penny år...

 
 
 
Här är alltså vår önskelista! Lite tidigt med fjällvandring nu kanske, men nästa år så! Sen skadar det ju inte att vänja Penny vid en tom klövjeväska och ett par rejälare byxor skulle jag behöva till hösten/vintern. Lundhagsbyxorna jag köpte i våras är verkligen toppen och jag använder dem jämt, men de delarna som är av strech-material är inte särsklit skyddande mot vind och kyla. Har äntligen funnit ett par bra fjällrävenbyxor i min storlek, tydligen tillverkas sjukt få vandringsbyxor till oss mindre folk! Skulle nog kunna få på mig en storlek mindre också om det nu hade funnits.
 
Klövjeväskan jag har kikat på är den bästa på marknaden sägs det! Ska man köpa klövja så ska man ha den bästa (enligt mig, märkesfreaket). Blir det långa vandringar vill man inte ha en billigklövja som skaver, är obalanserad och hindrar hundens rörelseförmåga. 
 
 
 
 

Back on track täcke med brodyr.

 
I vinter blir det helt klart ett back on track täcke! Det är både snyggt och funktionellt. Jag gillar att det går längre ner baktill och är justerbar vid bogen har en massa andra fiffiga funktioner. Nackdelen är väl priset som är lite väl saftigt (660;-). När jag insåg att man kunde få täcket broderat så blev det ju inte billigare heller. För namnet på täcket måste vi ju ha! Kommer bli ett snyggt tävlingstäcke! Täcket med brodyr finns att köpa HÄR
 
Man får bestämma typsnitt, färg och figurer på brodyren. Själv hade jag tänk mig nåt i denna stil:
 
 
 
Någon som har testat bot-täcket förresten? Vad tycker ni?
 

RSS 2.0