Nytrimmad!

 
 
 
Igår hade vi frisörsalong på köksbordet här i lägenheten! Jag tog äntligen tag i Pennys tjocka lockiga päls, och titta så fin hon blev! Inte så illa för att vara första gången man friserar en hund va?
 

Första lydnadsklass 1 träningen.

Idag har jag och Penny för första gången någonsin gått igenom alla moment i lydnadsklass1, förutom apportering då hon inte lärt sig att hålla apporten korrekt ännu. Hon har aldrig tidigare tränat på att hoppat över hindret, stanna under fritt följ medan jag fortsätter gå, lägga sig under fitt följ medan jag fortsätter gå,  ligga på plats i 2 minuter OSV. Som tur var hade jag med mig Pär som tävlingsledare, vilket kändes himla proffsigt! Överlag känner jag att vi har fått oss en hyffsad start med tanke på att både jag och Penny är nybörjare. Det är väldigt mycket vi har att lära oss båda två. 
 
Det jag känner att vi behöver träna mest på just nu är utgångsposition/fotpositionen och ingångar. Sen är det så himla nyttigt att filma sig själv på viset ni ser nedan. Då ser man direkt vad man behöver öva på. Till exempel hur jag marscherar på planen, med en hållning som en hösäck och virrigare än en höna. Ska bli förbättring!
 
 
Inser att jag inte har någon aning om vilket håll jag ska vända åt vid "helt om". Sen går det alldeles för snabbt i svängarna. 
 
 
På denna övning krävdes det en vägran på hindret innan Penny förstod vad hon skulle göra. Jag visar ingången med handen eftersom den inte känns stensäker ännu.
 
 
Hyffsad bra fart! Penny blir dock sjukt sugen på att lägga sig efter grunposition då hon får vänta lite väl länge på godiset (enligt henne själv;) )
 
 
Kommenderar stanna på tillbaka vägen också eftersom hon väldigt gärna sätter sig.
 
 
Bra till 1.38 då hon sätter sig upp och kryper fram och jag får ryta till lite.
 
 
Kom gärna med tips och kommentarer! Jag är som sagt helt och hållet ny i lydnad, då detta är min första hund och aldrig sysslat med detta tidigare. Det enda jag har att gå på är youtubeklipp och google än så länge, och vill gärna lära mig mer. Önskar att jag kunde träna med någon kunnig någon gång, hade varit till stoooor hjälp. Förhoppningsvis blir det någon lydnadskurs till hösten också!
 

SÄLJES.

 
annons finns här http://www.tradera.com/hurtta-brun-ladersele-med-reflex-90cm-auktion_342975_185231637

Miljöträning.

Söndagar=miljöträning. Varje söndag hela sommaren är det nämligen loppis uppe på folkparken. Eftersom vi har en liten vovve som är i behov av miljöträning så är det ju inte helt fel att vi i princip bor granne med folkparken! Så på söndagsmorgonen promenerar vi till loppisen och tar två varv innan vi fortsätter vidare. Helt perfekt träning för den lille! Det är proppfullt med folk, barn och hundar. Trots detta tycker jag att Penny håller sig lugn och fin. Första varvet är alltid lite spännande för henen. Hon är dock inte det minsta rädd utan viftar ständigt på svansen och vill utforska allt jag tillåter henne. Tror det är det bästa med min hund och rasen! Att de är ständigt glada, otroligt sociala, att de varken är nervösa eller rädda av sig. Vad mer kan man begära i en hund? Att hon aldrig skäller är ju också ett stort fett plus!
 
Senare idag tänkte jag åka med Penny till klubben och träna lite lydnad. Möjligtvis att vi åker till skogen och spårar också, om vädret tillåter. Sist men inte minst MÅSTE jag verkligen ta tag i hennes päls också. Den bara växer och växer och snart har hon förvandlats till ett litet skogstroll. Eftersom vi inte har någon utställning inplanerad tänker jag dock lämna kvar det mesta ovanpå öronen, bara för att jag tycker att hon är finast så. Men tassarna, svansen, halsen och benen måste få en omgång av saxen. Återkommer med resultat när jag har tagit tag i saken!
 
 
 
 

Stugliv.

 
I måndags åkte jag, brorsan och Penny till farmor och farfar där vi stannade till tisdag. Vi spenderade dagarna i stugan där det är helt perfekt att ha hund. Den ligger nämligen på en ö ute i havet, där endast vi har stuga och därför får hundarna springa omkring lösa vart de vill på ön. Den är inte särskilt stor, så man har bra koll ändå! I måndags blev det även en tripp till Piteå rönnskär med farmor och Sebbe. På kvällen hälsade vi på kusinerna och jag la ett spår som jag gick med Penny innan vi gick och la oss. Spåret gick så himla bra! Introducerade henne för spårsele och lina, då hon förra gången bestämde sig för att krypa ut ur halsbandet och spåra på egen hand. Denna gång hade jag även med mig toapapper som jag snitslade med (måste köpa riktiga snitslar). Markerade bla vinkeln för att se hur Penny skulle lyckas med den. Hon fick helt klart godkänd, blev en klockren vinkel och en upplockad apport på slutet. That's my girl!
 
Två mycket sköna, lugna och välbehövliga dagar ute i ingenstans! 
 

Gårdagens träning.

Att stanna kvar trots störningar i form av en galen matte som dinglar med favvoleksaken framför ögonen.
 
 

Pennys första spår.

 

 

 
Imorse hoppade vi in i bilen och åkte till mamma och Nils. Dagens planer var att ge spårning ett försök! Mammas sambo har nämligen tränat/tävlat innom spår och även hållt i kurser tidigare, och skulle nu även hjälpa vår spårkarriär lite på traven. Vi började med ett litet teoripass. 
 
Dagens lära och första spår såg ut på följande sätt:
Jag börjar med att koppla fast Penny vid ett träd en bit ifrån mitt spår ska börja. Jag gör ett ordentligt avtramp vid spårets startpunk, dvs stampar upp en liten ruta med fötterna. Därefter vandrar jag 70 m in i skogen i ett så rakt spår som möjligt. Apporten som idag är en leksak lägger jag vid 70 m, mellan mina  fötter och går sedan en stor sväng bort från spåret och tillbaka till Penny. Jag går absolut inte i spåret eftersom det då blir förstört. Första spåren ska alltid också läggas i medvind, så hunden sätter nosen i backen och inte uppe i luften. 
 
Andra spåret:
Lägger jag på 100 m. Efter 50 m lägger jag en liiiiiten liiiten vinkel åt vänster och fortsätter. 
 
Hur det gick då?
Det gick helt suveränt bra! Hon blev så himla taggad direkt jag knöt fast henne för att gå första spåret, jag hörde henne gnälla vid trädet ända till jag var tillbaka igen. Hon förstod direkt vad hon skulle göra! Vi gick mot starpunkten och hon hittade direkt mitt avtramp, sedan var det bara att hänga på ända fram till apporten som hon så fint markerade och plockade upp i munnen. Andra spåret med den lilla vinkeln gick lika fint. Är så facinerad över hur dessa hundar kan göra detta utan någon som helst inlärning. De bara vet vad de ska göra!
 
Och svar ja, då var man fast för ännu en hundaktivitet!

Helnöjd med boken.

Är riktigt glad över att jag valde att köpa agilityboken. Den är fylld med massa bra och användbara tips! Det finns med en hel del i boken som jag aldrig någonsin skulle ha tänkt på själv, och det är väl därför de flesta anser att man ska gå en agilitykurs innan man börjar utöva sporten, så man gör rätt från början. Men med boken i handen så har man en stor hjälp på vägen om man vill börja lite själv, anser jag i alla fall. Nu vet jag mer om regler, vad man bör och inte bör göra vid inlärningsmoment, hur man bör komma igång och så vidare.
 
Ett tips som jag tyckte var jätteviktigt att få veta tidigt är att inte belöna hunden direkt från handen, dvs ge gobitar från handen. Vilket man ofta göra i vanliga fall. Istället tänker jag prova på deras tips där man lägger ut godisskålar efter hindrerna/slutet av banan. Bättre att belöna hunden frammåt istället för att ha en hund som klistrar sig fram vid dig genom banan och försöker ta godis ur handen på dig. Sedan kan man ju så klart varva med att kasta leksaker frammåt.
 
Eftersom det känns viktigt att inte skynda på träningen har jag även fått bra tips på vad man kan träna mer på innan man börjar inne på aglitybanan. Tex att hunden ska kunna stanna kvar med olika sorters störningar runtomkring sig. Just nu är Penny riktigt duktig på att stanna på plats då vi är ensamma då ingenting annat händer, och därför tänker jag  börja öka svårighetsgraden genom att kasta leksaker runtom henne, springa och tjoa utan att hon ska röra på sig. Även träna störningar i form av andra hundar. Miljöträning känns också jätteviktigt för att i framtiden kunna vistas på platser där det händer mycket. Exempelvis på träningar/tävlingar. Fler fotbollsmatcher, fler stadsbesök och fler onsdagsträningar på klubben ska det bli! Targetträning är något jag tänker att vi ska börja med. I boken tipsar de om denna metod för att i framtiden få till kontaktfälten. Först lär man hunden att sätta båda framtassarna på en target (kan vara ett lock, en musmatta osv), när detta funkar bra i olika miljöer och med olika störningar så kan man börja med att använda targeten i kontakfältsarbetet. Genom att lägga ut en target i slutet av exempelvis balansbommen ska hunden lära sig att sätta ner tassarna precis intill slutet av bommen (på utplacerad target) och inte hoppa av bommen innan kontaktfältet. Två tassar i backen och två tassar på hindret.
 
När vi väl börjar träna på olika hinder ska jag tänka på hur viktigt det är att jag befinner mig på olika sidor av dem samt att Penny ska kunna ta dem från olika håll och vinklar. Så hon inte blir förvirrad då jag plötsligt står på "fel sida" av slalompinnarna. Startträning med samma rutiner och starord känns även viktigt. Samt att alltid använda samma kommandon vid olika moment i banan. Ska göra en lista över ord! Exempelvis vid tunneln ska jag alltid använda ordet "Genom" och vid starten "Kör". Och så vidare.
 
Men en sak i taget som sagt. Just nu kommer jag hålla mig borta från allt som har med hinder att göra ett tag och träna på det viktigaste delarna som går att träna på utanför planen. Sedan tar vi ett hinder i taget!
 
Den viktigaste punkten av alla är att vi ska kul!
 
 
 

Blev lite väl taggad.

... Så gick och köpte mig en bok om agility idag! Även om man inte kan träna alla moment med Penny nu då hon fortfarande är lite för ung, så kan man ju förbereda lite i alla fall! Imorse vid 9.00 åkte jag och Sofia med hundarna till klubben och drog fram samma hinder som igår och tränade. Gick ännu bättre idag! Ska läsa igenom boken nu och försöka få lite användbara tips:)


Min duktiga simmare.

En dag på bastuholmen, för två veckor sedan.

Någon som har lärt sig hur man ska göra för att bli kliad?

 
Bortskämda lilla söta hund!

Apporteringssäsongen är igång.

Två nya apporter som jag köpte igår. En för vatten och en för lydnadsmomentet.

 

Den senaste tiden har jag lagt mer fokus på apporteringen då det känns som ett viktigt moment i både lydnad och även för just den ras jag har. Hon är född till apportör och det vore ju slöseri att inte låta henne utnyttja denna egenskap. Sen är det riktigt kul för både matte och Penny! Eftersom jag har en riktig vattenälskare till hund var jag ju tvungen att skaffa mig en flytande dummie nu också! Penny är väldigt duktig på att gripa och hämta tillbaka apporterna till mig. MEN hon släpper dem direkt hon kommit fram till mig. Därför har jag tänkt börja med att försöka få henne att gilla att hålla i apporten i munnen och att hon tillslut ska kunna hålla den till jag räcker ut handen och säger "loss". Därefter kan vi gå vidare med att jag kastar apporten och låter henne hämta den till mig samt att hon sitter på rätt ställe vid avlämning och så vidare. Men en sak i taget! 

 

Igår började vi träna med träapporten med klicker. Ett klick+godis varje gång hon greppade apporten med munnen. Nästa steg blir greppande+hålla i den. Och så vidare. Har läst på rätt mycket om detta och hoppas på att metoden kommer fungera. Jag har ju redan märkt av att hon gillar att bära på saker så nu ska jag bara jobba på att förstärka detta beteende:) 

 

Är det någon som har något annat tips så är det bara att dela med er! 

 

 


Agilitydebut.

Weeiii! Idag fick jag med mig min vän sofia och hennes sheltiepup till brukshundsklubben. Där introducerade vi våra vovvar för agilitybanan för första gången. Vi tränade slalom, tunneln och hopphindret var för sig och slog sedan ihop dessa tre moment. Hopphindret var på en höjd som Penny klarade av att springa över utan att hoppa, då hon fortfarnade är valp och inte ska göra en massa onödiga hopp.
 
Tyckte faktiskt att hon var väldigt duktig, mattes kunskaper var väl lite halvtaskiga däremot. Det är ju inte bara Pennys första gång på banan, även min. I slutat var inte heller koncentrationen på topp för Pennys del, därför fick det bli ett kort pass. Bättre att lägga av när man märker att hon tycker att det blir uttjatat:)
 
Här kommer i alla fall två smakprov från träningen! Detta var just innan vi åkte hem, då båe jag och Penny var lite snurriga i bollen haha;-)
 
 
 
 

Tillbaka.

 
Hallådär! Det var ett tag sen. Sista tiden i skolan hade jag fullt upp som ni kan tänka er, och den senaste veckan har jag och Pär varit i Turkiet och njutit av sol och bad. Men nu är jag hemma och ledig! Igår landade vi i Luleå och körde raka vägen till svärföräldrarna för att hämta upp Penny. Som jag saknat henne! 
 
Innan vi åkte på vår resa blev vi klara med valpkursen. Jag är verkligen glad att jag gick kursen med Penny, man märkte framsteg för varje träff och det var framförallt riktigt kul. Skulle absolut rekomendera alla att gå en valpkurs, då har man fått sig en bra start med sin jycke:) 
 
I sommar har vi tyvärr inga planer alls vare sig de gäller utställningar eller kurser. Jag jobbar i butik hela sommaren och har lite svårt att ta mig iväg på utställningar på helger, sen finns det inga kurser på klubben under sommaren. Dock tänker jag åka dit ändå och träna, speciellt på onsdagsträningarna då alla är välkommna att träna tillsammans. Som tur var har mina nära vänner också skaffat sig en vovve, perfekt då jag har någon att träna med! Ska försöka få lite hjälp med spårning också, då det verkligen är något jag vill prova på!

RSS 2.0